NO ET PERDIS LES NOTÍCIES, TOT A UN CLIC.

Notícies

La Fira de l’Olla de Breda arriba a la seva desena edició

10ª Firal de l'Olla

Consulta el programa d’activitats al següent enllaç: PROGRAMA FIRA OLLA 2022

El cap de setmana del 8 i el 9 d’octubre Breda celebrarà la desena edició de la Fira de l’Olla. Durant dos dies el nucli històric del municipi es transformarà per acollir l’esdeveniment que dona a conèixer el sector ceramista i terrissaire, puntal durant generacions en el desenvolupament econòmic de la Vila de Breda. Un cap de setmana per mostrar la qualitat de la terrissa i ceràmica bredenca i la seva versatilitat en les aplicacions dels diferents productes a la vida quotidiana, especialment la de la gastronomia.

Des de la seva edició inicial la Fira de l’Olla de Breda ha anat consolidant l’aposta per fer un esdeveniment proper i atractiu al públic, combinant l’oferta comercial amb propostes d’oci i un fort component divulgatiu. Així, durant tot el cap de setmana ceramistes i terrissaires tant de Breda com d’altres indrets mostraran els seus millors productes als expositors disposats al recinte de la fira, on també tindran el seu lloc els comerciants locals. A més, la Fira de l’Olla comptarà amb demostracions d’elaboració de ceràmica, exposicions i conferències, i un fort component gastronòmic, fent visible la importància dels recipients de terrissa dins de molts plats de la nostra cuina.

Enguany la Fira de l’Olla començarà amb un dels seus actes més destacats: la demostració de cuina amb cassoles de Breda a càrrec de cuiners i cuineres bredenques, que inaugurarà les activitats el dissabte 8 a partir de les 10.30h. a la plaça de la Vila. Com en els darrers anys comptarà amb la presentació i dinamització de Sergi Cervera, actor del «Polònia» de TV3.  Tindran un cost d’un euro, amb un màxim de dues cassoletes per persona, i la recaptació es destinarà a finalitats solidàries. El mateix dissabte, a les 18.30h, es celebrarà un tast de vins elaborats en àmfora i de formatges de tupí a càrrec de l’espai especialitzat El Bocamoll de Sant Celoni. Durant el migdia de diumenge tindrà lloc una de les grans novetats d’aquesta edició: una nova demostració de cuina feta amb terrissa de Breda, aquesta vegada amb un convidat il·lustre com és Marc Ribas, xef i presentador  del programa «Joc de Cartes» de Televisió de Catalunya. Relacionat també amb el vessant gastronòmic de la Fira de l’Olla no faltaran els anomenats «Menús de Cassola», propostes de diversos restaurants del municipi que oferiran un menú amb plats on la terrissa és clau en la seva elaboració.

Com és la tònica habitual, hi haurà diverses conferències i xerrades sobre la terrissa i les seves diferents aplicacions. Destaca la conferència «Els plafons ceràmics de Josep Aragay per l’Institut Antituberculós de la Caixa», a càrrec de Xavier Castanyer, director del Museu Municipal Josep Aragay, i d’Arantxa Morán i Antoni Santos, membres del Centre d’Estudis de Sant Martí de Provençals. Explica la història dels set plafons ceràmics que Josep Aragay va crear l’any 1931 al seu taller de Breda i que es van considerar desapareguts durant dècades fins que van ser retrobats l’any 2018 a l’espai Pere Calafell de Barcelona. Actualment aquests plafons es troben al Museu Municipal Josep Aragay de Breda ja que l’Ajuntament de Barcelona, propietari dels mateixos, els va cedir a la instal·lació. Aquesta conferència tindrà lloc el dissabte 8 a partir de les 11h al Museu Municipal Josep Aragay.

Per altra banda el Centre Cultural Els Forns acollirà dues exposicions, que seran presentades a la mateixa instal·lació el diumenge 9 a les 11h. «Ceràmica KM0» i «Els càntirs de la festa de Sant Domènec d’Argentona». La primera és el resultat del projecte homònim dut a terme per l’escola ILLA d’art i disseny de Sabadell, en el que feien les seves creacions a base de l’extracció i optimització d’argiles naturals extretes del propi territori. La ceramista i professora de l’escola ILLA, Maria Bosch, serà l’encarregada de presentar l’exposició juntament amb la geòloga bredenca Anna Anglisano, qui ha participat activament al projecte. La segona exposició és una recopilació de càntirs creats a Argentona cada 4 d’agost durant la Diada de Sant Domènec, patró d’aquesta localitat del Maresme, des que l’any 1951 es va recuperar la Festa del Càntir. Oriol Calvo, director del Museu del Càntir d’Argentona, serà l’encarregat de presentar la mostra.

Encara amb un vessant divulgatiu en aquesta desena Fira de l’Olla hi haurà dues presentacions de llibre: Jaume Fàbrega serà al Centre Cultural Els Forns el proper dissabte 8 a les 17h per parlar de «Cuina catalana tradicional amb terrissa», l’edició del qual ha estat patrocinada per l’Ajuntament de Breda. Diumenge 9, també a les 17h, la plaça de la Vila acollirà la presentació de «Jo també sóc de fang. Una immersió al Japó de l’art Jomon» a càrrec de la seva autora, Núria G. Caldés.

La Fira de l’Olla mantindrà activitats clàssiques com la demostració d’elaboració de terrissa amb torn a càrrec de terrissaires bredencs o un taller de manualitats amb argila a càrrec de Yolanda Flor4Pètals. Enguany es sumarà un taller de ceràmica per a adults a càrrec de la ceramista bredenca Cécile Ribas.

Com és habitual en els darrers anys el programa també inclou activitats lúdiques relacionades amb la ceràmica i la terrissa que es van implantar en els darrers anys, com són la cursa de terrissaires on els participants hauran de ser els més ràpids amb una post sobre l’espatlla, en la que el guanyador o guanyadora s’endurà una cassola de Breda plena d’embotit; o el joc infantil de trencar l’olla. Aquestes dues activitats comptaran amb la dinamització dels monitors de l’empresa de lleure esportiu El Relleu.

La Fira de l’Olla també servirà per difondre el patrimoni del nucli històric del municipi amb visites guiades al llarg del cap de setmana. A un preu de 2€ la visita, el públic visitant podrà conèixer a fons tots els racons del nucli històric de la Vila de la mà de guies locals.

Aquest 2022 la Fira de l’Olla de Breda arriba a la seva desena edició amb un format consolidat i que va superar amb èxit la interrupció forçada per la pandèmia, després de la gran acollida de públic de l’edició anterior. Un cap de setmana farcit de propostes per a tots els gustos i edats en el que la Vila de Breda posa a l’aparador la seva experiència en l’ofici de la ceràmica i la terrissa, una tradició local documentada des del segle XV.