NO ET PERDIS LES NOTÍCIES, TOT A UN CLIC.

Notícies

Fira del Monestir i Festa de l’Ajust 2024

Notícia

PROGRAMA FIRA DEL MONESTIR I FESTA DE L’AJUST 2024

El cap de setmana 20  i 21 d’abril Breda celebrarà la 7a edició Fira del Monestir, un esdeveniment que va néixer l’any 2016 amb la intenció de posar en relleu el patrimoni bredenc, especialment l’antic Monestir de Sant Salvador. Des de la seva creació la Fira del Monestir s’associa amb la Festa de l’Ajust, una festa d’origen medieval que recorda el trasllat de part de les relíquies dels màrtirs cordovesos Sant Iscle i Santa Victòria al monestir de Sant Salvador de Breda, i que enguany arriba a la 761a edició.

La fira combinarà aspectes de la vida monacal amb altres atraccions com la divulgació del patrimoni bredenc amb visites guiades al conjunt arquitectònic de l’antic Monestir de Sant Salvador o un mercat artesà amb productes alimentaris i manufacturats tals com formatges naturals, joguines de fusta, embotits, treballs de cuir, ceràmica, cristall, dolços i pastes medievals, sabons naturals, esmalts, icones, perfums i molts altres.

La Fira del Monestir, com és habitual, comptarà amb un fort component gastronòmic. Durant tot el dissabte 20 estarà disponible «L’obrador del Monestir», un espai gastronòmic de degustació de productes de convents i monestirs de tot l’estat espanyol. S’hi podran trobar productes com dolços, licors, vi, cervesa, xocolata o fruits secs garapinyats. El punt d’informació de la fira serà el punt de venda dels tiquets. Diumenge 21 el protagonisme serà pel porc rostit, que es començarà a coure a les 5h a la plaça de la Vila. Al punt del migdia es farà el tastet, que tindrà un preu de 2€ per ració.

Una altra de les propostes destacades són les visites guiades al Monestir de Sant Salvador. Una activitat amb la que conèixer tota la importància històrica i patrimonial de tot el conjunt del nucli històric del municipi. Hi haurà visites el dissabte 20 a les 11h i el diumenge 21 a les 11.30h i les 17.30h. Les visites tindran un preu de 2,5€. Els tiquets es podran aconseguir al punt d’informació de la fira, que serà el punt de sortida de l’activitat.

L’edició d’enguany de la Fira del Monestir no oblida el vessant cultural que l’acompanyat des de la seva primera edició. Durant els dos dies de fira hi haurà xerrades, presentacions de llibres i altres activitats. El primer d’aquests actes serà la presentació del llibre «Orígens de Breda i recull històric de l’església de Santa Maria i el Monestir de Sant Salvador», obra de l’historiador bredenc Jordi Goñi. Serà dissabte 20 a les 12h al Museu Municipal Josep Aragay. La mateixa tarda, a partir de les 17h, el Centre Cultural Els Forns acollirà la inauguració de l’exposició fotogràfica «Sant Pere de Rodes, objectiu immortal», amb Anna Maria Puig i Griessenberger, presidenta de l’Institut d’Estudis Empordanesos, i Sònia Masmartí i Reca- sens, Tècnica de l’Àrea de Monuments de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural. L’activitat inclou una visita guiada per la mostra, que romandrà oberta fins el 26 de maig. A continuació, el mateix escenari acollirà la conferència “El Vescomtat de Cabrera i la seva relació amb Breda”, a càrrec de l’historiador i arqueòleg Joan Llinàs i d’Àngel Vàzquez, tècnic del Consell Comarcal de La Selva.

Hi haurà més activitats enfocades en el vessant cultural. Diumenge 21 a les 12 del migdia el Museu Municipal Josep Aragay acollirà la presentació del llibre “El silenci que heu de témer”, a càrrec del seu autor, Francesc Ribera “Titot”. Una novel·la ambientada en la Mallorca del segle XVII, protagonitzada per la monja Joana de Santacília. A les 18h al claustre, el mateix «Titot», oferirà una actuació d’un altre dels seus projectes, «Gira intervescomtal» un concert del personatge Guillem de Cabrera.

Des de la primera edició la Fira del Monestir celebra l’activitat “Dibuixem el monestir de Breda” del col·lectiu Urban Sketchers Girona, que dibuixen a peu de carrer el nucli antic del poble. Enguany l’activitat serà dissabte al matí, de 10h a 12h. Un any més tindrem la imatge del nucli històric envoltat de dibuixants que capten moments de la fira a l’entorn del Monestir de Sant Salvador. Les persones que participin hauran de recollir la seva acreditació al punt d’informació de la plaça de la Vila a les 10h.

Festa de l’Ajust

Paral·lelament tindrà lloc la 761a edició de la Festa de l’Ajust, que conté activitats d’un caire més festiu. Enguany l’acte més destacat serà la renovació del pubillatge. Dissabte 20 a les 11h a la plaça de la Vila començarà la «Cercavila del Pubillatge» amb els Gegants de Breda i Batecs del Montseny, el grup de batucada de l’escola de música Güell de Riells i Viabrea. Arribarà a la plaça Lluís Companys, on a partir de les 11.30h tindrà lloc la cerimònia de comiat del pubillatge vigent i elecció del nou, que representarà la Vila de Breda durant el període 2024-2026. Comptarà amb la presència de pubilles i hereus d’arreu de Catalunya.

Dissabte 20 al migdia i primeres hores de la tarda l’acció es concentrarà a la Bassa del Molí, amb diversos actes festius organitzats per la Penya Barcelonista de Breda. A les 12h tindrà lloc un vermut. Tot seguit, a les 14h, començarà un dinar popular consistent en fideuà i pollastre a la brasa. També hi haurà opcions veganes. El preu és de 20€ i els tiquets es poden fins el 14 d’abril comprar a l’OAC, a la Granja Sant Iscle 39 o al bar del Camp d’Esports Municipal. Un cop acabat el dinar, a partir de les 17h, hi hauran DJ per continuar la festa.

El mateix dissabte a les 17.30 a la plaça Lluís Companys hi haurà una exhibició de ball en línia a càrrec del Country Breda. El dia de dissabte acabarà amb una nit de festa al Cercle Bredenc amb les actuacions d’Orquestra Maribel i DJ Ahuix. A partir de les 23.30h.

Els actes de diumenge 21 començaran a les 11 del matí amb una plaantada dels Gegants de Breda seguida d’una cercavila que recorrerà els carrers del nucli històric amb la presència de Guerau VI de Cabrera. Al punt de migdia es celebrarà la tradicional Missa Solemne en Honor als patrons Sant Iscle i Santa Victòria a l’església parroquial. Com és habitual, comptarà amb una ofrena floral a càrrec del pubillatge de la Vila. A partir de les 12.45h, un cop acabada la Missa Solemne, hi haurà sardanes i vermut al Claustre, amb la cobla Foment del Montgrí. Finalment, a partir de les 17h a la plaça de la Vila tindrà lloc un tast de vins i formatges a càrrec de l’espai gastronòmic El Bocamoll.

La Festa de l’Ajust té el seu origen en el trasllat de part de les relíquies dels màrtirs cordovesos Sant Iscle i Santa Victòria al Monestir de Sant Salvador de Breda, l’any 1263. Aquest trasllat respon a una donació del vescomte Grau de Cabrera, senyor del Castell de Montsoriu i membre de la família promotora de la construcció del cenobi bredenc. Arran d’aquesta donació es va establir que la translació del cos de Sant Iscle s’havia de celebrar el tercer diumenge després de la Pasqua de Resurrecció. Es fa servir el terme “ajust” com a sinònim d’acord perquè la data de celebració es va pactar entre la parròquia i el monestir, atès que, tots dos màrtirs esdevenien, a partir d’aleshores, patrons de tot Breda en el seu conjunt. D’uns anys ençà, aquesta Festa de l’Ajust, la “festa petita” del poble, s’ha associat amb la Fira del Monestir, un esdeveniment que pretén reivindicar el passat monacal de Breda, tenint en compte que aquesta és una població que es va anar estructurant al voltant d’un monestir benedictí fundat l’any 1038.