NO ET PERDIS LES NOTÍCIES, TOT A UN CLIC.

Notícies

Fira del Monestir i Festa de l’Ajust 2023

Notícia

PROGRAMA FIRA DEL MONESTIR I FESTA DE L’AJUST 2023

El cap de setmana 29 i 30 d’abril Breda celebrarà la 6a edició Fira del Monestir, un esdeveniment que va néixer l’any 2016 amb la intenció de posar en relleu el patrimoni bredenc, especialment l’antic Monestir de Sant Salvador. Des de la seva creació la Fira del Monestir s’associa amb la Festa de l’Ajust, una festa d’origen medieval que recorda el trasllat de part de les relíquies dels màrtirs cordovesos Sant Iscle i Santa Victòria al monestir de Sant Salvador de Breda, i que enguany arriba a la 760a edició.

La fira combinarà aspectes de la vida monacal amb altres atraccions com la divulgació del patrimoni bredenc amb visites guiades al conjunt arquitectònic de l’antic Monestir de Sant Salvador o un mercat artesà amb productes alimentaris i manufacturats tals com formatges naturals, joguines de fusta, embotits, treballs de cuir, ceràmica, cristall, dolços i pastes medievals, sabons naturals, esmalts, icones, perfums i molts altres.

Durant tot el cap de setmana hi haurà altres propostes com demostracions en directe d’oficis habituals als monestirs com el de retaulista, el de neuler o d’elaboració d’espelmes amb canyes de riu. Per altra banda la mainada podrà participar en un taller de decoració amb pa d’or practicar diverses tècniques per aplicar a un full molt prim d’or batut, usat tradicionalment per daurar escultures i retaules. També podreu veure pels carrers de la fira el «Campanomòbil», un campanar amb rodes provinent d’Ontinyent, al País Valencià, amb el que es faran demostracions dels diferents tocs de campana i la funció de cadascun. També hi haurà jocs infantils de fusta per a la mainada.

Una altra de les propostes destacades són les visites guiades al Monestir de Sant Salvador. Una activitat amb la que conèixer tota la importància històrica i patrimonial de tot el conjunt del nucli històric del municipi. Hi haurà visites el dissabte 29 a les 11h i el diumenge 30 a les 11.30h. Les visites tindran un preu de 2,5€. Els tiquets es podran aconseguir al punt d’informació de la fira, que serà el punt de sortida de l’activitat.

La Fira del Monestir comptarà amb un fort component divulgatiu, com ja és habitual. Durant els dos dies de fira hi haurà xerrades, presentacions de llibres i altres activitats. Un dels actes més destacats del programa en aquest sentit serà la presentació del llibre «Els monjos del monestir de Cruïlles i la justícia: crònica d’un assassinat fallit (1353)», a càrrec del seu autor, l’historiador Sergi Reixach. Aquest llibre va ser protagonista d’un capítol del programa «Crims» a Catalunya Ràdio. La història té lligams amb el Monestir de Sant Salvador de Breda. La cita serà el diumenge 30 a les 11h a la plaça de la Vila.

Hi haurà més activitats enfocades en el vessant cultural. Dissabte 29 a les 12 del migdia el Museu Municipal Josep Aragay acollirà la projecció del documental de TV3 «Montserrat. Retorn a l’essència», sobre el Monestir de Montserrat. El seu director, Carles Prats, serà present a l’acte. El mateix dissabte 29 a les 18h a la plaça de la Vila tindrà lloc la conferència «L’expressió religiosa de les dones en un Orde Militar: l’exemple del Monestir de Jonqueres», a càrrec de l’historiadora Begoña Pons.

Des de la primera edició la Fira del Monestir celebra l’activitat “Dibuixem el monestir de Breda” del col·lectiu Urban Sketchers Girona, que dibuixen a peu de carrer el nucli antic del poble. Enguany l’activitat serà dissabte al matí, de 10h a 12h. Un any més tindrem la imatge del nucli històric envoltat de dibuixants que capten moments de la fira a l’entorn del Monestir de Sant Salvador. Les persones que participin hauran de recollir la seva acreditació al punt d’informació de la plaça de la Vila a les 10h.

Una de les activitats estrella de la Fira del Monestir és la degustació de porc rostit a la plaça de la Vila diumenge 30 a les 12 del migdia, que es courà a foc lent des de la matinada anterior i que tindrà un preu dos euros per ració.

Festa de l’Ajust

Paral·lelament tindrà lloc la 760a edició de la Festa de l’Ajust, que conté activitats d’un caire més festiu. Dissabte 29 al migdia i primeres hores de la tarda l’acció es concentrarà a la Bassa del Molí, amb diversos actes festius organitzats per la Penya Barcelonista de Breda. A les 12h tindrà lloc un vermut. Tot seguit, a les 14h, començarà un dinar popular consistent en arròs i pollastre a la brasa. També hi haurà opcions veganes, vegetarianes i per a persones celíaques. El preu és de 17€ i els tiquets es poden fins el 23 d’abril comprar a l’OAC, a la Granja Sant Iscle 39 o al bar del Camp d’Esports Municipal. Un cop acabat el dinar, a partir de les 16h, hi hauran les actuacions de Miquel del Roig i DJ Jon.

El mateix dissabte a les 16h a la plaça Lluís Companys hi haurà l’activitat «Jugantots», jocs tradicionals gegants per a totes les edats. El dia de dissabte acabarà amb una nit de festa al Cercle Bredenc amb les actuacions d’Hotel Cochambre i DJ Dadaa. A partir de les 23.30h.

Els actes de diumenge 30 començaran a les 12 del migdia amb la tradicional Missa Solemne en Honor als patrons Sant Iscle i Santa Victòria a l’església parroquial. Com és habitual, comptarà amb una ofrena floral a càrrec del pubillatge de la Vila. A partir de les 12.45h, un cop acabada la Missa Solemne, hi haurà sardanes i vermut al Pati de l’Abadia, amb la cobla La Principal de Porqueres. Finalment, a partir de les 17h el Country Breda tancarà els actes festius amb una exhibició de ball en línia a la plaça Lluís Companys.

La Festa de l’Ajust té el seu origen en el trasllat de part de les relíquies dels màrtirs cordovesos Sant Iscle i Santa Victòria al Monestir de Sant Salvador de Breda, l’any 1263. Aquest trasllat respon a una donació del vescomte Grau de Cabrera, senyor del Castell de Montsoriu i membre de la família promotora de la construcció del cenobi bredenc. Arran d’aquesta donació es va establir que la translació del cos de Sant Iscle s’havia de celebrar el tercer diumenge després de la Pasqua de Resurrecció. Es fa servir el terme “ajust” com a sinònim d’acord perquè la data de celebració es va pactar entre la parròquia i el monestir, atès que, tots dos màrtirs esdevenien, a partir d’aleshores, patrons de tot Breda en el seu conjunt. D’uns anys ençà, aquesta Festa de l’Ajust, la “festa petita” del poble, s’ha associat amb la Fira del Monestir, un esdeveniment que pretén reivindicar el passat monacal de Breda, tenint en compte que aquesta és una població que es va anar estructurant al voltant d’un monestir benedictí fundat l’any 1038.