NO ET PERDIS LES NOTÍCIES, TOT A UN CLIC.

Notícies

Exposició sobre el còmic «El Llibre de la Selva» al Centre Cultural Els Forns

CARTELL

L’exposició «El Llibre de la Selva, còmic i contracultura en català a les comarques gironines (1986-1991)», basada en el treball de recerca del bredenc Bernat Castanyer, arriba a Breda. La mostra es podrà veure al Centre Cultural Els Forns del 13 de gener al 5 de març. El mateix divendres 13 de gener a les 19h tindrà lloc la inauguració de la mostra. Durant l’acte es presentarà un número commemoratiu del còmic «El Llibre de la Selva».

El Llibre de la Selva va ser una publicació de còmic underground editada entre els anys 1986 i 1991 en què hi van participar molts joves aficionats al dibuix de les comarques gironines, entre els quals molts joves de Breda. L’exposició ressegueix la trajectòria de la publicació des dels seus orígens a l’institut Montsoriu d’Arbúcies fins a la seva arribada al Saló Internacional del Còmic de Barcelona. A través de fotografies i dibuixos, explica com va ser possible l’aparició d’una revista underground íntegrament en català en un entorn rural i els motius que la van fer excepcional en el panorama del còmic gironí. Alhora, destaca el seu paper com a mitjà de comunicació artística per als joves i l’impacte cultural i social que va tenir a la comarca en el context dels anys vuitanta.

La mostra comptarà amb dibuixos originals dels diferents autors que hi van col·laborar, entre els quals hi ha Quim Bou, dibuixant del Cavall Fort i creador de la saga Orn, que va iniciar la seva carrera a El Llibre de la Selva. També s’hi podrà veure un vídeo documental fet a partir de les entrevistes amb els fundadors de la revista.

La iniciativa ha nascut del treball de recerca de segon de batxillerat del bredenc Bernat Castanyer, exalumne de l’institut Montsoriu. Aquest treball ha estat guardonat amb el primer premi de la Universitat de Barcelona en la categoria de filologia i comunicació. Castanyer, que es va ocupar de retrobar els principals col·laboradors i de l’elaboració del documental, també s’ha encarregat del comissariat d’aquesta exposició. La mostra l’organitzen conjuntament el Museu Etnològic del Montseny, La Gabella i el Museu Josep Aragay de Breda. Ha comptat amb el patrocini dels ajuntaments d’Arbúcies i de Breda, les Diputacions de Girona i de Barcelona, el Consell Comarcal de La Selva i el Departament de Cultura de la Generalitat.