NO ET PERDIS LES NOTÍCIES, TOT A UN CLIC.

Notícies

Fira de l’Olla 2024

Notícia

Consulta el programa d’activitats al següent enllaç: PROGRAMA FIRA DE L’OLLA 2024

Els dies 12 i 13 d’octubre Breda celebrarà la 12a edició de la Fira de l’Olla, un cap de setmana en el que el nucli històric del municipi es transformarà l’aparador ideal per donar a conèixer la tradició terrissaire i ceramista de Breda, puntal econòmic de la Vila durant segles. Demostracions d’elaboració de terrissa, de cuina, presentacions, conferències, exposicions, visites guiades, un mercat de ceràmica, terrissa i artesania i altres activitats lúdiques formaran part d’un cap de setmana en el que el públic assistent podrà conèixer la tradició bredenca a través de diverses experiències.

Com és habitual la vessant gastronòmica serà un dels punts centrals del cap de setmana. Un dels actes més destacats de la fira serà un showcooking de la xef Ada Parellada, coneguda per dirigir el restaurant Semproniana de Barcelona i la seva presència a mitjans de comunicació. Parellada serà present diumenge 13 al migdia a la plaça de la Vila per cuinar una de les seves receptes amb terrissa bredenca. A més d’Ada Parellada, els cuiners i cuineres locals tornaran a fer una demostració de cuines amb cassoles de Breda, acte que tindrà lloc el matí de dissabte 12 i que comptarà amb la presentació i dinamització de l’actor Sergi Cervera. Posteriorment, al punt del migdia, els plats cuinats s’oferiran al públic assistent en format de tastets, servits en cassoletes de Breda. Cada ració tindrà un preu de 2€ que es destinaran a finalitats solidàries. Es podrà agafar un màxim de dues cassoletes per persona. El recinte de la fira també acollirà També hi haurà un tast de vins elaborats en àmfora i formatges de tupí a càrrec de l’espai gastronòmic El Bocamoll de Sant Celoni. Per altra banda, fins a 5 restaurants del municipi oferiran una edició més els seus “Menús de Cassola”. Durant el cap de setmana de la Fira de l’Olla serviran menús amb plats elaborats amb recipients de terrissa bredenca. Podeu consultar els restaurants i els menús al programa d’actes.

En l’àmbit cultural l’acte més destacat serà la inauguració de l’exposició “50 anys del Museu Aragay (1974-2024)”, que presentarà Xavier Castanyer, director de l’equipament, el dissabte 12 a les 11h al Centre Cultural Els Forns. Una mostra dedicada als 50 anys d’història del Museu Aragay i a la vida i obra de l’artista i teòric del Noucentisme, que es va establir a Breda fins la seva mort l’any 1973. El Centre Cultural Els Forns també acollirà les presentacions dels llibres “Vocabulari tècnic de la indústria terrissera catalana (1950)” de Ramon Violant i Simorra, a càrrec d’Ignasi Ros de l’Ecomuseu de les valls d’Àneu i “El bosc mai no falla”. Tria de versos de “Poema del bosc”, d’Alexandre de Riquer, en diàleg amb ceràmiques d’Eulàlia Sayrach i poemes de Martí Boada. A càrrec d’Eulàlia Sayrach i Martí Boada. Les cites seran el dissabte 12 a les 17h i diumenge 13 a les 11h respectivament.

La Fira de l’Olla també servirà per presentar el majestuós patrimoni històric i arquitectònic bredenc, encapçalat pel conjunt del Monestir de Sant Salvador, un cenobi benedictí que data del s.XI. Durant els dos dies de fira es faran visites guiades a un preu de 2€. Per assistir només s’haurà de guardar torn a una de les sessions disponibles al punt d’informació de la fira, a la mateixa plaça de la Vila.

Enguany el programa d’activitats incorpora una novetat destacada. El públic assistent podrà observar tot el procés de construcció de forn efímer i una cuita de ceràmica a la plaça del Claustre. A les 10h començarà la construcció del forn, a les 15h s’encendrà per fer la cuita i a les 22h es podrà observar el resultat final. Aquesta activitat anirà a càrrec del projecte Fem Foc, de Júlia Sangés i Inga Freitas.

Tampoc hi faltaran activitats clàssiques com la demostració d’elaboració de terrissa amb torn a càrrec de terrissaires bredencs, tallers de manualitats amb argila per a infants a càrrec de Yolanda Flor4Pètalos o tallers d’iniciació al torn o de decoració de ceràmica per a adults a càrrec de l’Escola de Ceràmica de Breda-Can Surí. També hi haurà propostes d’un caire més lúdic com la “cursa de terrissaires”, on el més ràpid en completar una cursa d’obstacles amb una post sobre l’espatlla guanyarà una cassola de Breda plena d’embotit, el tradicional joc de trencar l’olla o una cercavila dels Gegants de Breda pel recinte de la Fira.

La Fira de l’Olla arriba a la seva 12a edició com un esdeveniment consolidat. Una mostra de la tradició ceramista i terrissaire de Breda i un factor dinamitzador de la vida del municipi. Amb un programa d’activitats i propostes que posen el públic al centre, per a que a través de la interacció i les experiències coneguin millor tots els atractius que ofereix la nostra Vila.